Tegenwoordig kunnen we niet meer om kunstmatige intelligentie (AI) heen, zeker niet in de marketingwereld. Chatbots zijn bijvoorbeeld niet meer die houterige automaten van vroeger. Ze worden steeds slimmer en kunnen nu op een bijna menselijke manier communiceren met klanten. Dit maakt het voor bedrijven een stuk eenvoudiger om 24/7 klantenservice te bieden zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit.

Ook de manier waarop we aanbevelingen doen is veranderd dankzij AI. Systemen kunnen nu leren van de voorkeuren en het gedrag van gebruikers om zo persoonlijke aanbevelingen te doen die veel accurater zijn. Dit betekent dat je als consument vaker producten tegenkomt die echt bij je passen, wat winkelen online een stuk aangenamer maakt.

Videomarketing blijft koning

Als er iets is dat de afgelopen jaren duidelijk is geworden, dan is het wel dat videocontent koning is. En binnen het rijk van videomarketing lijkt live video hard op weg om de troon te veroveren. Bedrijven gebruiken live video steeds vaker om een authentieke kijkervaring te bieden en direct in contact te komen met hun publiek. Dat voegt een nieuw niveau van interactie toe aan de online ervaring.

Groen is het nieuwe zwart

Duurzaamheid is een hot topic en dat zie je terug in digitale campagnes. Bedrijven benadrukken hun groene initiatieven en consumenten waarderen dit. Duurzaamheid verkoopt, en slimme marketeers gebruiken dit om positieve merkassociaties te creëren. Het gaat niet alleen om het milieu; het is ook een kwestie van imago en geloofwaardigheid.

De kracht van micro-influencers

Influencermarketing heeft zich in rap tempo ontwikkeld tot een belangrijk onderdeel van veel marketingstrategieën. Maar waar grote influencers misschien duizenden volgers hebben, zijn het juist de micro-influencers die opvallen door hun authentieke connecties met hun publiek. Deze kleinere influencers zijn vaak gespecialiseerd in een niche en hebben een loyale volgersbasis, wat ze erg waardevol maakt voor bedrijven die een specifieke doelgroep willen bereiken.

Privacy eerst

De laatste jaren is privacy op het internet steeds belangrijker geworden voor consumenten, en daarmee ook voor marketeers. De manier waarop persoonlijke data verzameld en gebruikt worden, is aan strenge regels gebonden. Dit heeft geleid tot aanpassingen in het gebruik van cookies en andere tracking-methoden. Transparantie en respect voor de privacy van gebruikers staat nu voorop, wat soms een uitdaging kan zijn voor marketeers die gewend zijn aan de vrijheid van data-analyse.